چه سوالاتي در مراسم خواستگاري بپرسيم؟ | سولات جلسه اول خواستگاري
خواستگاري رفتن مهم ترين قرار زندگي شماست
دانستني هاي قبل از ازدواج : همان طور كه ميدانيد خواستگاري رفتن مهم ترين قرار زندگي شماست كه احتمالا تجربه زيادي درباره آن نداريد. يكي از مهمترين و پيچيده ترين بخشهاي خواستگاري سوال و جواب يا گفتگو ميان دختر و پسر است. بسياري از جوانان نميدانند كه چگونه بايد سوال بپرسند. اصلاً از چه بپرسند و به كجا برسند.
در اين بخش فهرستي از سوالاتي كه بايد در جلسات خواستگاري پرسيده شود گرد آوري كرده ايم البته شايان ذكر است كه اين سوالات تنها به عنوان نمونه براي آشنا شدن ذهن شما بيان ميشوند و هر فردي با توجه به شناخت ويژگيها و مقتضيات خود، معيارهاي ازدواج و اهميت و حساسيت موضوعهاي مختلف، قادر است سوالات را كم و زياد يا تغيير دهد.
دانستني هاي قبل از ازدواج :سوالات جلسه اول خواستگاري
براي نتيجه بخش و مفيدتر بودن جلسات گفتگو بهتر است كه در جلسه اول ۸ محور مشترك از سوي دختر و پسر و ۶ محور تخصصي از سوي دختر مطرح شود كه به شرح ذيل ميباشند.
۱ معرفي
به عنوان اولين سؤال در خواستگاري، پسر بايد از دختر بخواهد تا خود را به صورت كامل معرفي و خلاصهاي از گذشته زندگيش بيان نمايد. پسر نيز متقابلاً بايد خود را معرفي و خلاصهاي از سرگذشتش را بيان نمايد. سرگذشت و بيوگرافي شامل اين موارد مي شود:معرفي كامل نام و نام خانوادگي، شغل، سن، ميزان تحصيلات، شغل پدر و مادر، ميزان تحصيلات آنها، تعداد اعضاي خانواده و وضعيت شغلي، تحصيلي و سني آنها.
۲ اعتقادي
در مرحله دوم دو طرف بايد وارد سوالاتي شوند كه انتظارات و ملاكهاي اعتقادي فرد مقابل را محك زده و معرفي ميكند. البته نوع اين سوالات به اعتقادات فرد پرسشگر بستگي دارد. مثلاً “
به نظر شما ميزان پايبندي و اعتقاد به مسائل ديني چون نماز و روزه تاچه حد مهم است؟
۳ خط مشي كلي زندگي
پاسخ به سوالات اين بخش خط مشي زندگي فرد مقابل را نشان ميدهد. مثلاً :
زندگي آينده شما بر چه چيزي استوار خواهد بود:دستورهاي ديني، فرهنگ غير خودي يا سليقه شخصي؟
۴ پايبندي به ارزشهاي فرهنگي
مثلاً نظرتان در مورد پوشش همسر آيندهتان و حضور در محافل و جمع نزديكان و استفاده از فنآوري روز از جمله ماهواره چيست؟
۵ استقلال فكري و احساسي
در اين بخش ميتوانيد با برخي از سوالها ميزان دهن بيني، وابستگي به پدر و مادر و دوستان، اجازه دخالت به ديگران و… را در فرد مقابل بسنجيد.
– تا چه حد به نظر ديگران به ويژه پدر و مادر و دوستان در امور زندگي مشترك اهميت مي دهيد؟
۶ اهداف كلي زندگي
ممكن است فرد مقابل به علم، ورزش، هنر و … علاقه بسياري داشته باشيد و شما نقطه مقابل او باشيد. پس لازم است در اين رابطه نيز بپرسيد. مثلاً :هدف كلي و اصلي شما در زندگي چيست؟
۷ ارتباطات اجتماعي
با اين سوالات ميزان اجتماعي بودن فرد مقابل و اينكه آيا همسري اجتماعي ميخواهد يا نه را ميتوان دريافت.
آيا شما فعاليت اجتماعي داريد؟ كجا و چگونه؟
اگر همسر آينده شما در محيط كار يا بين نزديكان با نامحرمان با حفظ ضوابط شرعي و عرفي ارتباط داشته باشد، چه مي كنيد؟
۸ ارتباطات فاميلي
ازاين طريق قادر خواهيد بود تيپ شخصيتي فرد يعني درونگرا يا برونگرا را دريابيد و اينكه آيا در ارتباطات فاميلي و با دوستان مجرد خود زياده روي ميكند يا نه. مثلاً:
تا چه اندازه به رفت و آمد با دوستان و نزديكان خود و نزديكان همسرتان تمايل داريد؟
شرايط جلسه خواستگاري
۱ شهر محل سكونت
بنا داريد با همسر آينده تان در كدام شهر زندگي كنيد؟
۲ نوع سكونت
آيا مي خواهيد مستقل زندگي كنيد يا بنا داريد با والدينتان محل سكونت مشترك داشته باشيد؟
نكته :در صورت تمايل به زندگي با والدين، بايد مشخص شود كه چگونه (در يك محله، يك مجتمع، يك آپارتمان، يك طبقه يا يك دستگاه ) مي خواهد با آنان زندگي كند.
۳ اشتغال مرد
وضعيت شغلي فرد بايد شفاف و روشن بيان شود و كلي گويي در اين مورد ( بازار، واسطه گري، وزارت خارجه و … ) كافي نيست؛ زيرا در بازار، انواع شغل ها؛ در كار واسطه گري، انواع واسطه ها، و در وزارت امور خارجه، انواع سمتها وجود دارد. اينكه بايد شغل فرد به صورت دقيق پرسيده شود به اين دليل است كه برخي شغلها چون هنرپيشگي، سياستمداري، نظامي گري و… جزء مشاغل خاص محسوب شده و نيازمند روحيهاي خاص چه در خود فرد چه در همسر او ميباشد.
۴ فعاليت هاي سياسي – اجتماعي
آيا موافق هستيد كه همسر آينده شما فعاليت سياسي ـ اجتماعي داشته باشد و تا چه اندازه؟
جلسه اول خواستگاري چي بپرسيم؟
۲۱ توصيه كه بايد در جلسه خواستگاري آن ها را فراموش نكنيد
شرايط برگزاري مراسم خواستگاري
خواستگاري رفتن مهم ترين قرار زندگي شماست كه احتمالا تجربه زيادي درباره آن نداريد. بنابراين با خواندن اين توصيه ها مي توانيد بهتر براي اين شب مهم آماده شويد.
۱ گفت و گو پس از انجام خواستگاري رسمي از طرف خانوادها و تحقيق و آگاهي از بعضي شرايط كه در مرحله تفحص به دست مي آيد، انجام گيرد نه در ابتداي آشنايي. به عبارت ديگر، در واپسين مراحل تحقيق و قبل از مراسم عقد بايد گفت و گو تحقق يابد.
۲ گفت و گو بايد خونسردانه و با آمادگي قبلي و در فضايي آرام و بدون خوف و فشار از طرف ديگران صورت گيرد.
۳ شيك، تميز و معطر باشيد. زماني كه به خواستگاري مي رويد، زيباترين لباسهايتان را به تن كنيد و پوششي شيك و مناسب داشته باشيد. اولين ديدارها هميشه در اذهان باقي مي مانند. عده اي با لباس هاي نامناسب و نه چندان تميز به خواستگاري مي روند و تصورشان اين است كه اين شخص بايد وضعيت زندگي مرا بداند در صورتي كه اين وضعيت خاطره خوشي به جا نمي گذارد.
۴ اگر در تحقيقات خود قبل از مراسم خواستگاري به علايق دخترخانم در مورد رنگ، عطر يا گل پي برده ايد، او را با آنها مجذوب كنيد. البته افراط نكنيد تا شخصيتي وابسته از خود نشان ندهيد.
۵ خودتان باشيد. در هنگام صحبت كردن با فرد مورد نظر در اولين جلسه بنا را بر صداقت و يكرنگي بگذاريد و متعهد شويد كه آنچه مي گوئيد كاملاً از سر صدق و صفا باشد و به اين تعهد خود نيز پاي بند شويد. سعي كنيد مجسمه نباشيد و تا حدي راحت بنشينيد. صداقت در رفتار و گفتار، اضطراب شما را به شدت كاهش خواهد داد.
۶ متين باشيد. در تمام طول مراسم خواستگاري متانت و وقار بايد از ناحيه هر دو خانواده مراعات شود و رفتارهاي نامناسب و جلف، ذهنيت هاي بدي را رقم مي زنند. جلف بازي، شما را بانشاط، سرزنده و اجتماعي نشان نمي دهد!
۷ چشم چراني ممنوع. اجازه ندهيد احساس كند چشمانتان مانند يك شكارچي، او را خيره وار وارسي مي كند. گاهي (فقط گاهي) كه احساس مي كنيد به شما نگاه مي كند به او نگاه كنيد تا احساس كند براي زيبائي او ارزش قائليد.
آداب مراسم خواستگاري
۸ حد و مرز خود را حفظ كنيد. چه از لحاظ شرعي و چه از لـحاظ اجـتـماعي نبايد تا زماني كه با همسر آينده خود محرم نشده ايد او را لمس نماييد. سعي نكنيد دست او را بگيريد و يا چسبيده به او بنشينيد.
۹ فاصله مجاز را رعايت كنيد. نه آنقدر از يكديگر دور بنشينيد كه مجبور باشيد بلند صحبت كنيد و نه آنقدر نزديك كه جسور به نظر برسيد. فاصله مناسب، ارتباط عاطفي را قوي تر خواهد نمود.
۱۰ جهت نشستن مهم است. كاملا روبروي هم نباشيد. كمي متمايل باشيد طوري كه وقتي خواستيد يكديگر را ببينيد مجبور باشيد كمي سرتان را برگردانيد. البته نه آنقدر كه از دايره ديد بيرون باشيد و چهره يكديگر را كامل نبينيد. خوب است اگر صندلي ها فاصله يا جهت مناسبي ندارد، آنها را تنظيم كنيد.
ساده آغاز كنيد. بهتر است به عنوان اولين سۆال از فرد مقابل بخواهيد خودش را كامل معرفي كند. به عبارت ديگر از او بخواهيد خلاصه اي از گذشته زندگيش براي شما بگويد. خوب است بدانيد او بر نكاتي تكيه خواهد كرد كه برايش مهم است .
۱۱ خوب بشنويد و زيبا بگوييد. هنگام صحبت كردن فرد مورد نظرتان، سراپا گوش باشيد، دقت لازم را به عمل آوريد تا مطالب گفته شده را بهتر بتوانيد به خاطر بسپاريد و گاهي با بيان عباراتي چون «بله»، «عجب»، «چه جالب» و … متناسب با صحبت هاي او، نشان دهيد كه به حرف هايش دقت داريد. هنگامي كه خودتان صحبت مي كنيد نيز سعي كنيد سنجيده حرف بزنيد. از اين شاخه به آن شاخه نپريد و روده درازي را كنار بگذاريد.
۱۲ ساده آغاز كنيد. بهتر است به عنوان اولين سۆال از فرد مقابل بخواهيد خودش را كامل معرفي كند. به عبارت ديگر از او بخواهيد خلاصه اي از گذشته زندگيش براي شما بگويد. خوب است بدانيد او بر نكاتي تكيه خواهد كرد كه برايش مهم است. خودتان نيز متقابلاً خلاصه اي از سرگذشت خود را مطرح نماييد.
چه سولاتي در مراسم خواستگاري بپرسيم ؟
سرگذشت و بيوگرافي در مراسم خواستگاري شامل اين موارد مي شود :
معرفي كامل نام و نام خانوادگي، شغل، سن، شغل پدر و مادر، ميزان تحصيلات هر يك از آنها، وضعيت شغلي و تحصيلي و سني ديگر افراد خانواده، و اين كه شما در چه خانواده اي و با چه شرايطي بزرگ شديد و مسائل خاص زندگي شما در گذشته چگونه بوده است. دروغ نگوييد اما لازم نيست هرچيزي را هم بگوييد.
۱۳ فقط روي مفاهيم كلي بحث نشود و به نمودها، مصاديق و مثال هاي عيني آن توجه شود. سعي كنيد با مثال هايي، طرف مقابل را در موقعيت هاي عيني و واقعي قرار دهيد.
۱۴ از آنجا كه هر كس مطابق با ذهنيت و تصورات به سۆالات جواب مي دهد و چه بسا ممكن است برداشت ديگران از يك مفهوم، با برداشت شما مغايرت داشته باشد و عدم توجه به اين نكته، در آينده مشكلاتي را براي شما ايجاد نمايد و حمل بر نداشتن صداقت شود لذا بهتر است در چنين مواردي قبل از طرح سوال مورد نظر، ابتدا از طرف مقابلتان، در مورد اين گونه مفاهيم توضيح خواسته و سپس سۆال اصلي را مطرح كنيد.
۱۵ دقت داشته باشيد كه اصل جواب ها و كيفيت آنها، نشان دهنده نوع شخصيت و ديدگاه هاي طرف مقابل شما و نيز نشان دهنده ميزان رشد فكري و عقلي اوست. لذا جواب ها را كنار يكديگر قرار دهيد تا به يك جمع بندي مناسبي برسيد.
سولات جلسه اول مراسم خواستگاري, در شب خواستگاري چه سولاتي بپرسيم ؟
پرسش هاي خواستگاري
۱۶ اگر در موردي شك داريد كه طرف مقابل صداقت داشته است يا خير، موضوع را در قالب ديگري بپرسيد و جواب ها را كنار يكديگر قرار دهيد.
۱۷ جوگير نشويد. وعده ها و قول هايي كه با امكانات شما نمي خواند و امكان برآورده شدنش نيست ندهيد. بگوييد هميشه براي بهتر شدن زندگي مادي و معنويتان، تلاش خواهيد كرد ولي قول هاي نابه جا ندهيد.
۱۸ درباره زنان ديگر صحبت نكنيد:چه لزومي دارد دائم از خواهر، مادر يا زن ديگري نقل قول كنيد؟!
۱۹ از آسمان نيفتاده ايد، پس فخر فروشي نكنيد. چه به آنچه داريد و چه به آنچه لاف آن را مي زنيد. حواستان باشد كه خواستگاري در درجه اول، احترام و اكرام به جنس مۆنث است.
۲۰ گفتگو را ملايم و مثبت نگاهداريد. برخي اوقات مردان بدون فكر كردن و حتي بدون اينكه بدانند چه كار مي كنند، صحـبت را به موضوعاتي سـنگين و منفي مي كشانند. هيچ دليل مفيد و سازنده اي بـراي اينـكار وجود نداشته و تنها باعث از بين بردن لطف گفتگو و كاهش اشتياق طرف مقابل خواهد شد. باور كنيد اين كاري رومانتيك نيست! صحبت از تحقيقات ناسا و حوادث پس از انتخابات، شما را فردي آگاه و روشنفكر نشان نمي دهد.
۲۱ در مورد مسائل جنسي صحبت نكنيد. زنان از شنيدن صـحبـت هاي جنسي متنفرند. برخي از مردان اين كار را انجام مي دهند ولي شما قرار نـيـست بـه ايـن عـمـل مـبـادرت ورزيـد. چون مي خواهيد متفاوت باشيد. زن ها به دنبال قهرمان جنسي نيستند. اگر در ملاقات آغازين با شريك آينده زندگي خود مسائل جنسي را پيش بكشيد در حقيقت به احساس راحتي و آرامش او حمله خواهيد كرد.